Spurtdramatik i Årets Gnestabo

Det blev en kamp in på målsnöret i årets upplaga av Årets Trosabo och Årets Gnestabo. Största omvälvningen ägde rum i Gnesta, där en rejäl slutspurt vände upp och ner på resultatet.
Även i Trosa blev det ganska jämnt – men här utkristalliserade sig snart en ledare som sedan höll hela vägen.

Omröstningen för att utse Årets Gnestabo och Årets Trosabo blir bara större och större. En förklaring är förstås den digitala utvecklingen, som gör det möjligt att rösta via ÖSP:s hemsida. Från några hundra röster i form av fysiska röstsedlar när tävlingen startade till årets rekord – 2.084 personer avgav sammanlagt 2.463 röster!
Röstandet var också ganska jämnt fördelat – 1.291 röster i Trosa, 1.172 röster i Gnesta.

Till välgörenhet

Det var också rekord i fråga om antalet nominerade – även det kanske ett resultat av möjligheten att nominera via nätet. 18 personer var nominerade i Trosa, 16 i Gnesta.
– Roligt att tävlingen blir så levande bland ÖSP:s läsare, säger tidningens Jessica Gustâv. Och roligt att på det här sättet rikta uppmärksamhet inte bara på två vinnare, utan på en rad människor som uppskattas av sin omgivning på olika sätt!
Vinnarna får skänka 5.000 kronor var i sitt namn till en valfri välgörenhet – dock inte till den egna organisationen, om man representerar en sådan.

Lena Wesslund Häggman tar emot sitt diplom från ÖSP:s Jessica Gustâv. Lena nominerades för sitt ideella arbete främst med Trosa Ridhus och Trosa Ridsällskap.

Lena Wesslund Häggman tar emot sitt diplom från ÖSP:s Jessica Gustâv. Lena nominerades för sitt ideella arbete främst med Trosa Ridhus och Trosa Ridsällskap.

Trosa

I Trosa seglade en kandidat upp i ledningen redan tidigt. Lena Wesslund Häggman, ordförande i Trosa Ridsällskap och en ideell eldsjäl som kämpat för Trosa Ridhus, fick snabbt många röster.
”För hennes enorma ideella arbete för att rädda Trosa Ridskola.” Så löd en av motiveringarna till Lenas nominering. Resultatet är också en klar signal om hur viktig ridsporten är för många. Lena Wesslund Häggman höll hela vägen in i mål och vann med 174 avgivna röster, 13,5 procent av alla Trosa-röster som avgavs.
– Oj, det var oväntat! skrattar Lena. Jätteroligt, och framför allt roligt att uppmärksamheten riktas på ridsporten.
Lena vill använda pengarna till att starta en särskild fond för ungdomars möjligheter till föreningsliv.
– Det ska bli en helt fristående fond som ungdomar kan söka stöd från för att delta i läger och liknande, säger hon. Dessutom har vi som funderar på fonden en idé om ett Sports Camp för ungdomar, där olika föreningars ungdomar får visa och leda varandra i sina verksamheter.
Lena följdes tätt av sin namne Lena Lilliehöök, som i flera år glatt Trosaborna med sitt Lenas Kök, och på tredjeplats av musikalartisten och värdshusägaren Niklas Asknergård i Sund Nergården.

I ur och skur ställer hon upp. Stjärnhovs IK:s Kerstin Andersson har varit en hårsmån från att vinna tidigare – i år smällde det!

I ur och skur ställer hon upp. Stjärnhovs IK:s Kerstin Andersson har varit en hårsmån från att vinna tidigare – i år smällde det!

Gnesta

I Gnesta tycktes kampen länge står mellan bagare och bloggare Ida Karlsson och idrottsledare ”Berra” Karlsson. De följdes åt med bara några rösters skillnad och turades om att leda tävlingen, med Kerstin Andersson från Stjärnhovs IK en bit bakom.
Men här mobiliserades tydligen Stjärnhovskrafterna de sista dagarna – på bara några dagar gick Kerstin förbi konkurrenterna – och därtill med ganska god marginal. Kerstin slutade på 193 röster, 16,5 procent av alla avgivna röster i Gnesta.
Nomineringen av Kerstin visar på vilken mångsidig kandidat hon är:
”En riktig eldsjäl inom Stjärnhovs IK  – alltid positiv och glad. En fin människa som sprider mycket glädje för många, inte minst de asylsökande på Solbacka.”
Kerstin har varit så nära att vinna även tidigare – och nu blev det alltså till slut hennes tur.
– Det är så roligt att få den här utmärkelsen, och framför allt är det roligt under processen, när många kommer fram och säger ”Jag har röstat på dig”! säger Kerstin. Men jag känner mig lite som en representant för alla som är engagerade här i Stjärnhov – det är ett bra ”go” här, även de som är nyinflyttade kommer med i aktiviteter direkt.
– Jag har funderat fram och tillbaka och bestämt mig för att skänka halva summan till vardera Gryts Hembygdsförening och Byggnadsföreningen Gryts Föreningshus i Stjärnhov.
Därmed är årets omröstning avslutad. Nu är det bara att gnugga geniknölarna och börja fundera på vem du vill nominera till nästa års omröstning.

Av | 2017-03-06T11:18:22+00:00 mars 2017|Hembygden|

Om författaren:

Peter Eneström har arbetat som journalist sedan 1981 och samarbetat med Ralph Hammarström i 30 år. Peter har frilansat för ÖSP sedan starten och är anställd sedan 2010.

Lämna en kommentar