Böcker åt alla!

Världsboksdagen den 23 april blev en riktig manifestation i läslust i Trosa, precis som på många håll i världen. Biblioteken satsade och det gjorde även flera butiker – allt i bokälskandets anda!


Bokjuryn

ÖSP har tidigare berättat om Bokjuryn, det rikstäckande läsprojektet som återkommer varje år. I år deltog nära 1.000 barn och ungdomar i Bokjuryn i Trosa, huvudsakligen på skolor och förskolor.
Ungdomarna har fått läsa – eller fått läst för sig – olika böcker för olika åldersklasser och sedan har landets alla deltagare röstat. På så sätt röstar barnen själva fram sina favoriter – ett prestigefyllt pris som barnboksförfattare uppskattar mer än många andra priser.
I år beslutade Trosa kommun att man skulle belöna grupperna som deltagit i Bokjuryn. Varje grupp fick en av respektive ålderskategoris böcker för utlottning i klassen.

I butikerna

Som sig bör var Trosa Bokhandel extra aktiva under Världsboksdagen. Alla barn som kom med ett hemligt lösenord fick en bok – och utanför butiken stod ett bokbord där vem som helst fick plocka med sig böcker.  Som sig bör var Trosa Bokhandel extra aktiva under Världsboksdagen. Alla barn som kom med ett hemligt lösenord fick en bok – och utanför butiken stod ett bokbord där vem som helst fick plocka med sig böcker.Varldsbokdagen 3_IMG_8082
– Jag hittade den här, ”Dödlig risk” av Scott Frost, säger en överraskad och glad Britt Karlkvist. Jag känner igen namnet, men författaren är ny för mig. Jag gillar deckare och hämtar många bra tips från radio och TV, det kanske är där jag har hört namnet.
– Vilket trevligt initiativ! fortsätter Britt. Jag blev verkligen snopen när jag såg att man fick ta en bok gratis!

– Jag hittade den här, ”Dödlig risk” av Scott Frost, säger en överraskad och glad Britt Karlkvist. Jag känner igen namnet, men författaren är ny för mig. Jag gillar deckare och hämtar många bra tips från radio och TV, det kanske är där jag har hört namnet.
– Vilket trevligt initiativ! fortsätter Britt. Jag blev verkligen snopen när jag såg att man fick ta en bok gratis!

Läsdagbok

Anja Holthausen Hede i bokhandeln intygar att dagen har varit en succé.
– Det har varit alldeles lysande, säger hon. Jag har fyllt på bokbordet flera gånger redan.
Bokhandeln hade sedan några dagar tillbaka deltagit i kampanjen ”Läsa är kul” – alla barn som kom in till bokhandeln och sa detta lösenord fick en bok.
– I kampanjen ingår att man ska göra en teckning sedan och lämna in den hos oss, berättar Anja. Då får man nästa bok – ”Min läsdagbok” där man skriver upp vilka böcker man har läst och vad man tycker om.
– Det känns jätteviktigt att främja läsningen, säger hon.
Trosa Bokhandel har också lånat ut böcker till flera butiker som valde att under dagen ställa ut dem i sitt skyltfönster – böcker som i allmänhet hade anknytning till butikens verksamhet.

Stort intresse

Bibliotekarie Agneta Hedlund berättar att det har varit ett stort intresse för böckerna under hela dagen.
– Vi har satt upp skylten med vinnarna i Bokjuryns alla klasser och ställt ut de exemplar vi hade hemma. De har alla blivit utlånade, ler hon.
Förutom besök från förskolor och skolor har många privatpersoner sökt sig till biblioteket den här dagen och kunnat ta en bok helt gratis.
– Det är främst böcker som givits ut med stöd av Statens Kulturråd som vi kan ge bort så här, säger Agneta Hedlund. Det är ofta lite smalare litteratur, men omfattar allt från barn- och ungdomslitteratur till poesi, romaner och facklitteratur.

Lasse-Maja vann sin klass

Utanför Trosa stadsbibliotek sitter Max Elnerud och spelar Deckarspelet med bland andra Matilda Grafford, 7 år. varldsboksdagen1_IMG_8068
– Spelet bygger på ”Brandkårsmysteriet” ur Lasse-Majas Detektivbyrå, berättar Max. Det är också den bok som vann Bokjuryns pris i klassen 6-9 år.
Max tycker att Bokjuryn är en viktig insats för läsandet på flera plan.
– Dels är läsning grundläggande för att man ska kunna ta till sig samhällsinformation och delta i samhällsprocessen, säger han. Och dels är Bokjuryn viktig därför att den respekterar barnets eget val av litteratur.

”Man blir typ glad!”

Matilda Grafford har faktiskt läst bland annat just ”Brandkårsmysteriet”.
– Det är en bra, spännande bok! säger hon.
Varldsbokdagen2_IMG_8071Men det är långt ifrån den enda bok unga Matilda har läst.
– Jag har läst många böcker, säger hon. Man blir… typ glad av att läsa böcker!
Mamma Anna instämmer att Matilda är en bokslukare.
– Hon går och lägger sig med en bok och läser över huvud taget mycket, säger hon. Hon känner en sådan glädje över böcker, verkligen njuter av dem! Och hon fick en riktig kick av att få en bok inne på biblioteket.
Tre generationer Grafford fanns faktiskt på plats vid biblioteket. Farmor Kerstin Grafford tog med sig Love i barnvagnen in till biblioteket och valde ut ”En hundvalp i stallet”. Love var så nöjd med valet att hon genast stoppade boken i munnen.
Det gäller att ta till sig den goda litteraturen på alla sätt som går!

Av | 2015-05-11T10:47:52+00:00 maj 2015|Det Goda Samhället|

Om författaren:

Peter Eneström har arbetat som journalist sedan 1981 och samarbetat med Ralph Hammarström i 30 år. Peter har frilansat för ÖSP sedan starten och är anställd sedan 2010.